måndag 27 maj 2013

Aftonfalk utanför Vetlanda

                                         Aftonfalk (hona) utanför Vetlanda 25/5. Foto: Ola Österström


Vårens framskridande fortsätter och grönskan har nu blivit ymnig. En tur till sommarstugan gav mig och min fru tillfälle att åka till Vetlanda och titta på den aftonfalk som observerats där. Upplanda reningsdammar heter lokalen och representerar ytterligare ett välkommet försök att kombinera vattenrening med anläggandet av våtmarker för att gynna biologisk mångfald. Vi hade tur och kunde njuta av den vackra aftonfalk-honan som jagade jungfrusländor över dammarna.

Aftonfalken är en sällsynt men regelbunden besökare i vår land under fr.a. senvåren. Arten häckar på stäpp, skogsstäpp och i jordbrukslandskap, t.ex.  anslutning till betesmarker, i Östeuropa och Centralasien. I Europa finns huvuddelen av beståndet i Ryssland och Ukraina, men arten finns även i Ungern, Bulgarien och Rumänien. Aftonfalken är en utpräglad långflyttare som övervintrar långt ned i södra Afrika, t.ex. i Sydafrika, Botswana och Zimbabwe. En lång resa som kan vara nödvändig för en utpräglad insektsätare som denna lilla falk.

Aftonfalken -på väg att bli än mer ovanlig?
Oroväckande nog finns tydliga tecken på minskning av flera betydande populationer, både i Europa och i Asien. Det europeiska beståndet på 26 000 - 39 000 par har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Detta gäller i synnerhet nyckelpopulationerna i Ryssland och Ukraina.I Ungern har beståndet minskat från 2000-2500 par i slutet av 80-talet till 600-700 par i början av 2000-talet. Aftonfalken hotas av intensifiering av jordbrukslandskapet, användning av pesticider för att bekämpa insekter och minskad betesdrift. Likt andra falkar bygger arten inte något eget bo utan flyttar ofta in i ett risbo som råkor har byggt. Råkan är också en fågel som är knuten till det öppna landskapet och häckar i kolonier i träddungar och alléer i slättbygder. Det är vanligt att en koloni av aftonfalkar tar över bon i en råk-kolloni. Men när dessa träddungar röjs bort, i strävan att göra åkrarna allt större, försvinner viktiga häckningsplatser.

Arten klassas globalt som Nära hotad (Near threatened) på grund av den kraftiga minskningen under de senaste årtiondena. Även om det finns viktiga populationer i stäppområden ai Centralasian som är stabila finns anledning till oro. Flera andra av stäppens fåglar har haft kraftigt minskande populationer, t.e. stäpphök, stäppvipa och svartvingad vadarsvala.

Birdlife -fakta om aftonfalken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar